måndag 18 februari 2008

Rangliga Pelargoner

Jag har börjat plocka ner mina älskade pelargoner från kalla vinden... I år ska jag inte klippa ner dem så mycket utan de ska få växa sig långa och rangliga. Jag gillar det stuket på mina Mårbacka. Ljuvligt när den första blekrosa eller vita blomman kikar fram. Bekanta till oss som har en handelsträdgård brukar retas med mig. Min och deras definition på hur en pelargon skall se ut överensstämmer inte riktigt:) Inte heller hur krukorna ska se ut. Jag köper ju nämligen gärna mina krukor på loppis.


Här har vi ytterligare några övervintrade knotiga skapelser. Smaka bara på namn som "Smultron & Mjölk" och "Vit Rosenknoppspelargon"... Jag lovar att visa dem om några månader när de blommar! För tre år sedan hade jag över 140 olika sorter. Idag har jag bara ett 20-tal kvar. Men... det brukar bli några nya varje år ändå. Har man en gång blivit smittad av "Pelargonbacillen" så är det kört:) Har gjort en liten länklista i högerkanten till Pelargonens underbara värld. Svenska Pelargonsällskapet länkar till många underbara privata hemsidor, som även säljer sticklingar... Pia på Bergabacken har många gamla svenska sorter som hon säljer sticklingar av. Obs! Precis som med bloggandet så är detta starkt beroendeframkallande....:)
Ha en bra vecka!
Kram
Jenny


38 kommentarer:

Stämningsfullt sa...

Så mysigt :)
Jag skulle verkligen behöva lära mig lite mer om blommor... Jag får väl ta hjälp av dina länkar :)
Ha en bra dag!
Kram.

Beas sa...

Åhhh...en till pelargonfrälst...underbart!

:-)

Jag har varit med i Svenska Pelargonsällskapet (men sedan blev det trassel med styrelsen och jag tappade sugen, ville inte ha en massa tjafs). Jag har inte haft så många olika sorter som du, men ett femtiotal i alla fall. Jag tycker mycket om en som heter "Blueberry Ripple" och så alla sorters äggskalspelargoner i milda färger. Nu blev jag faktiskt sugen på att stuva fram pelargonerna från förrådet och börja fixa och trixa med dem.

Kram Bea

~~*Pennyshouse*~~ sa...

Ååå jag älskar Mårbacka...så fina !!!

Måste ha sånna i mitt blombord i köket.
Ska bli roligt att följa dina.
Kram Pernilla

MiaMaria sa...

Vårtecken!

Underbara pelargonier ska kika i källaren och se hur mina mår. Jag brukar inte spara kan tycka att det är lite jobbigt...köper nytt istället. Men sparade någon faktiskt vi får se hur det går med den.

HA´en bra dag!
Miamaria

Anonym sa...

Tack för tipsen!
Visst är pelargoner härliga blommor! De är vackra på sitt sätt!
Ska ta en titt in på länkarna och kolla om jag hittar några nya som jag vill ha!
Kram

Bonnie´s vita rum sa...

Mysigt. ska bli kul att se hur de blir när de blommar ut!

Kram Bonnie

lottens vita och gröna sa...

oh vilka namn skulle falla direkt...jag förstår precis, jag har inte direkt samma bacill som du men har rosbascillen, jag får ståpäls av att bara prata om rosor...sjukt tycker en del, härligt tycker jag! kram ska bli jättekul och se dessa i blo. //lotten

Millas hem sa...

Ljuvliga! Jag tycker så mycket om Mårbacka...fast jag måste klippa lita, mina är mega rangliga!
Fint med "skrotiga" lerkrukor.
Precis "den där" känslan infinner sig, i den kombinationen!
Kram Camilla

n o r d i n g å r d e n sa...

Ett 20-tal sorter är inte illa, jag har just denna minut konstaterat att alla mina vinterbevarade pellisar är döda! Eller jag vet inte men det finns inget kvar av dem! De stod i jordkällaren, bra temp tyckte vi men det blev nog för rått plus att jag tror att det har gynnat ngn fyrbent gnagare denna vinter, finns inget kvar ovan jordytan! Suck, jag som hade så många och hade dessutom fått så många fina av Anna som har bloggen Pelargoner och inredning, för att jag förra året hade lyckats förfrysa alla! Jag är inte bra på detta, bara att konstatera... får köpa nya. I år igen. Men fyra hade jag kvar inne guskelov..Dina både ser och lät fina, ska bli skoj att se dem längre fram i vår och sommar! Ha en bra ny vecka, Mari.

Smultronstället sa...

Jag håller med om att pelargoner är beroendeframkallande. Mina är alltid långa o rangliga, jag näns inte klippa dem...

Anonym sa...

Hi hi!!!
Kunde ej hålla mig så jag gick in på odlarliv och beställde några pelargoner..... Så nu väntar jag med spänning på posten!!!!

Ha en bra dag!

tindra lite mera sa...

Ljuvliga vintagebilder,tack! dom är helt underbara!!!

Jenny Oak Fae sa...

JA, jag älskar också pelargoner, speciellt "Äggskalspelargoner", Mårbacka, och Appleblossom!

Kram, Jenny

<3

Lilla Blanka sa...

över 140 sorter..ojoj..ja pelargoner är verkligen härliga..mina övervintrare har också fått komma upp nu från källaren :)
Mia

Randi sa...

Tack för att du påminner mig - jag borde också plocka in mina nu. Glömmer hela tiden bort det. Pelargoner är för mig en nyfunnen kärlek.
Kram Randi

Tidsmästarinnan sa...

åh, jag köpte en sån härligt doftande pelargon som hette "chocolate mint" eller något liknande, och doften stämde faktiskt! Men tyvärr ser stackarn inte alls pigg ut efter vintern...
Inga så värst gröna fingrar på mig tror jag.

Gillar dina bilder!!
Glada hälsningar,
S.

Karin Krut sa...

Jaa just det, det börjar bli dags för pelargonerna, undrar om mina har överlevt vintern. Dags att kolla snart :)
Ha en skön vecka
Kram Karin

Linneagården sa...

Lycka till med "pellisarna"

Sååå otroligt mysigt du har ordnat i soffhörnan i inlägget under.
Trevlig kväll /madelene

Marina sa...

pelargonbacillen är jag också smittad av sen något år tillbaka. Det där med klippning och krukor ska man göra precis som man vill med tycker jag.Vit rosenknopp har jag, den är fin. Smultron och mjölk har vi nog haft på jobbet men jag är tveksam till om vi har den kvar. Det blir nog många fina pelargonbilder på bloggarna om ett tag.

Gammalt o nytt 1:12 sa...

Jag älskar Mårbacka & Appleblossom!
Jag måste nog gå ner i min källare och titta till dom.
Jag köper också krukor på loppis.
Ha en bra tisdag
Mvh irene

mittiminvillervalla sa...

Underbart med pelargoner! Mårbacka är min egen favorit. Gillar den bleka rosa färgen. Finns inte mycket som slår ett fönster fullt av dessa vackra blommor.

Tack för länkarna! Måste kollas in vid första bästa tillfälle :o)

Ha det bäst!

Kram Monika

H A N N A S - F O R M sa...

OJ, vilken fin blogg...superkul att hittat hit...får jag länka dig??? Ditt golv blev bara så vackert, jag är själv i golvmålningstankar...du måste ha blivit jätteglad när ni hittade det fina plankgolvet.

Ha det gott!
Jag kommer snart tillbaka!
Hanna

Tonje sa...

Så koslig! Gleder meg til å se bildene når de har blomstret....syns det er fint med ulike krukker og potter...det blir slik en vakker sjarm av det=)
Ønsker deg en fin uke!

Anonym sa...

Jag älskar din blogg! Och pelargoner också!

Ha det bäst!

Solsjö - Under en vind sa...

Pellisarna var ju precis vad jag ägnade mig åt igår också! jag klippte ner mina ganska hårt och planetrade om dem....måste erkänna att det inte gjorts sedan vi flyttade hit 2005...en stor del av blommorna ingick i husköpet av min mamma, hon tog bara med sig några stycken. Därefter har jag köpt några nya själv. Älskar de ljusrosa Mårbacka, det är min favorit!

Ha en bra dag! Kram!

Karin i Villa Grå sa...

Vad lustigt att du skriver om och visar bilder på pelargoner just idag..! Jag har inte tyckt om de blommorna tidigare, men NU..! Planerar att storhandla pelargoner inför våren och blev ännu mer taggad av ditt inlägg :-)

Din kalla vind, hur kall är den? Vi håller på att isolera vår vind för att snart tonårige sonen ska kunna flytta upp dit, men sedan finns ju källaren också. Där blir det rejält svalt på vintrarna. Kan det passa pelargoner i vintervila, tro? Fönster finns.

Ha en bra dag!

Kram, Karin

Färjtorp sa...

Här är en till som älskar pelargoner!!! Fick två sticklingar igår som jag ser framemot ska växa till sig. Jag gillar mest de ljustrosa men alla sorter är ju så fina. Åh tänk, snart är det ju verkligen säsong =) Sååå underbart.
Kramar Johanna.

Anonym sa...

Hej. Var inne på Vita Ranunkler och i kommentarlistan senaste datum i början av den såg jag en liten internet butik med plåtbokstäver. Kommer inte ihåg vilken kommentar men det var ovanför din, jag läste ju den sen. Myran

Betonggården sa...

Här blev man ju riktigt inspirerad! :)
Själv har jag alltid haft väldigt svårt för pelargoner (...tycker de luktar konstigt! =)) Men hittade faktiskt en engelsk variant som var helläcker, så den fick följa med hem!
Mysig sida!
Återkommer!

Marie sa...

Jag gillar också pelargoner, Mårbacka är min favorit! Jag hoppas de har överlevt vintern i mammas källare!!!!

Kram Marie

Ann-Sofi sa...

hej!tack för din kommenter(: ja dom blev rätt fina och det roliga va att det här va dom tyger jag hade hemma o dom matcha varann så bra(:
Ojjj va många pelargoner du haft och har! mårbackan e ju så fin sen gillar jag appelblossom eller va den nu heter finns så mycket fina.

Solstrimmor & Stjärnstrålar sa...

Vad härligt! Jag har haft Mårbacka och vita pelargoner några år men har svårt med övervintringen, så ofta blir det att köpa nya!
Dina krukor är ljuvliga!
kram
nina

Änglar och lavendel sa...

Nu är det vår! Livet börjar spira igen. Underbara blommor.

Kram Biggan

Lotta "EnVilsenLoppa" sa...

Vad skönt at du visar dina , så ter sig inte mina pelargoner så eländiga !!
Min mårbacka fick dessutom en mössa kastad på sig i julas så den kämpar för livet i sin kruka :-(
Men nu kanske man kan få lite goa tips av dig !
Ha det gott !
Kram/Lotta

MormorRuthsAnn sa...

Underbart med pelargoner, du verkar ha någonstans att förvara dem över vintern...själv har jag inget bra ställe så det blir att köpa nya varje år. Måste bara säga att ditt golv i vardagsrummet blev ljuvligt!! Måste visa maken (som också bloggar) hur snyggt det blev...vi har pratat om att göra som ni men har haft lite andra projekt först...nu blev jag sååå sugen. Är det ok om jag länkar till dig?
Tack för titten, kommer igen det lovar jag!!
Ann

me and alice sa...

Håller verkligen med dig. Gillar också när vissa gamla pelargonsorter är lite långa och knotiga...
Har också en smultron&mjölk...
Måste få säga en gång till att ert rum blev helt fantastiskt!!!
Det är min dröm med ett sånt vitt trägolv. Tyvärr har vi ett nyslipat parkettgolv i vårt rum. Jag gillar det inte alls men sambon tycker det är såå snyggt. Hmm, undrar hur man ska övertala honom där...
kram Susanne

Vanilladreams and humblebees sa...

Vilka härliga bilder! Mårbacka är ju så vackra... åh vad jag längta till sommaren nu! Får sommarkänslor hos dig!

Tack för den superbraiga länken till gratis vintagebilder också!!!

Kramar från Jenny
---<-@

Änglahem sa...

Åhhh vad det är härligt med pellisar! Mina har så smått börjat få lite vatten innan det är dags för omplanteringen.
140!!!! sorter!! Hjälp hur håller man reda på såååå många?!
Mårbacka är en favvo, såg hos någon att det kommit en vit nu, måste införskaffas!!*hihi*

Må så gott!
Kram
Ulrika